hoofding_vlagjes.jpg
   

 
 
     
Website_sponsors_2023_05.png
 

De reus Grote Miel

Het ontstaan

In de jaren 80’ heeft de vest 10 jaar achter elkaar dezelfde wijkburgemeester gehad. Deze man was een echt dorpsfiguur en bezorgde de wijkbewoners onvergetelijke momenten. Miel werkte hard, had de kracht van een paard en kon bier met emmers drinken. Na het plotse overlijden van de wijkburgemeester Miel Everaert, genaamd 'De Grote Miel', is hij bij de buurbewoners altijd in gedachte gebleven. Zelfs nu na zijn dood komt hij regelmatig ter sprake met een van zijn grappen, stunten of handelingen. Het is pas in 1984, enkele jaren na zijn overlijden, dat het idee ontstond om een reus te maken ter gelegenheid van 100 jaar Vestjes en Molekenskermis in 1985.

 

De Scheppers

Het hoofd en de handen zijn gemaakt door Jos Van Acker en vervaardigd uit polyester. Aangezien het de bedoeling was om met de reus rond te rijden, was het maar logisch dat het gewicht ervan tot het minimale beperkt werd.De mal voor het hoofd en de handen werd gemaakt volgens een foto en volledig verschaald naar een reuze exemplaar. Na het afwerken van de mal werd er een afgietsel in polyester gemaakt, zodat een volledig hol hoofd tot stand kwam. De vorm was gegeven en nu de afwerking, het schilderen. Na het geven van enkele verflagen en door een schakering van kleuren leek 'De Grote Miel' levensecht en werd er gelet op vele details.

 

Het frame met de wielen

is gemaakt door de familie Scott en vervaardigd uit metaal. Om te vermijden dat de reus dient te worden gedragen, werd een onderstel gemaakt op wielen. Onderaan zijn vier wielen gemonteerd. Twee grote zijwielen dienen als draagwielen en de twee kopwielen dienen als belemmering voor kanteling naar voor of achter.

 

De rok en de vest

zijn gemaakt en ontworpen door kleermaker Van Cleemput. Zoals het hoorde werd 'De Grote Miel' opgemeten aan taile, borstomtrek, schouderomtrek en armlengte. Je begrijpt wel dat de afmetingen iets groter waren dan normaal en er dus meer meters stof in zijn smokingvest en rok zaten.

 

Het mag gezegd worden

'De Grote Miel' is een pareltje van een reus en een waardevolle herdenking aan Miel Everaert. Jaarlijks gaat de reus mee in de optocht van onze wijkkermis en soms verenigt de Miel zich samen met andere reuzen in een reuzenstoet.